Anton Smith, still going, etter mange år som dykker i havets dyp. Han fortalte om sitt liv i et godt besøkt medlemsmøte 6. mars.
Han kaller seg "Pionerdykkeren fra Overhalla",trønderen som etter hvert kom til Stathelle og fikk jobb hos Brødrene Sørensen.
Oppdragene har vært mange og utfordrende etter de første treningsdykkene ved Marinens dykkerutdanning i Horten. Det ble uttallige oppdrag i og ikke minst under oljeplattformene i Nordsjøen og spennende oppdrag verden rundt.
Han fortalte om tidlige seilaser med Statsråd Lehmkuhl og viste spennende bilder og videoer fra undervannsoppdragene.
Dykkerne gikk ned på 90 til 110 meter under oljeplattformene i Nordsjøen for å kontrollere og utføre monteringsoppdrag. Kompliserte forberedelser i trykk-kammer og i nedsenkning i dykkerklokke helt ned til 300 meter. - Og vi måtte ut av dykkerklokka for å utføre arbeidet. En var ute, mens en annen satt inne klar til å bytte. Mange timer på dypt vann og dekompresjoner i trykk-kammeret da de kom opp igjen, forklarte han.
Utstyret til dykkerne var tungt tidligere, 30 kilos luftflasker på ryggen. - Vi trente på å finne skrot og lete etter miner som det var en del av etter krigen langs kysten og søkte også etter flytende miner, som blei sprengt.
Smith gikk hjelmdykker-kurs i Bergen og fikk jobb i Norsk Bjergningskompani. Men tilbudet fra Brødrene Sørensen i Bamble kunne han ikke si nei til, men det måtte noen runder med overtalelse og lønnsbetingelser til før han sa ja, avslørte han.
Kona fra Bergen, ville vel ikke egentlig til Grenland. - Hun sa alltid at hun kunne bo hvor som helst, bare hun så Ulriken! Men hun ble med. Det ble Stathelle og nå er han medlem av Brevik Sjømannsforening.
Spennende oppdrag. Dykking for bygging av ferjeleier i Guinea, der dykkerbåten har fikk tildelt, var et gammelt skrog bygd i Bamble! Jakten på gamle gjenstander utenfor Uruguay og ikke minst jakten på gullskatter i det sunkne skipet La Capitana utenfor Equador.
Han viste også VG oppslag der han dekket det meste av forsida, da han ble kalt til Stockholm for å være med å dykke og lete etter Palmes drapsvåpen. Betydelig større kjendiser ble forvist til mindre spots i oppslaget.
Og så er det dykkinga på kanonbåten Thor - et sted på kysten. Ville ikke si hvor. Men kanontårnet skal stå hos Smiths venners senter på Brunstad i Vestfold, når det fire meter høye tårnet kommer opp. - I løpet av sommeren skal vi ta det opp. Jeg er jo også blitt omvendt til å bli kalt Smiths Venner, sa han med et smil. Nå er han leder av Pionerdykkernes forening.
Anton Smith har som vane å dele ut gaver der han holder sitt foredrag. Så også denne gang der POS fikk en liten figur av en hjelmdykker. Han fikk en applaus og en god flaske vin av møteleder Helge Larsen.
Så var det vafler og kaffe i salongen, der en nyredigert video fra jubileumsfesten ble vist.