5-sjoofartens-hus.jpg
Inngangsparti
Sjøfartens Hus
4-sjoefartens-hus.jpg
Sjøfartens Hus
3-formannsveggen.jpg
Formannsveggen
Jubileumsmiddagen.jpg
2-moeterom.jpg
Møterom
Skomvaer salong.jpg

Skomvær salong

previous arrow
next arrow

Slide som viser rammene for havneterminalen Frier Vest.

Medlemmene i POS fikk god innsikt i planer og utviklingsstrategi for det store industriomrdet Frier Vest i Bamble. Forretningsutvikler Hege Svendsen i Grenland Havn ga en fyldig orientering og beskrev utfordringer ved utbyggingen, som er i gang.

-Dette er et steg for steg prosjekt, der Grenland Havn vil utvikle havn for ulike typer skip, og flytte en del av containertrafikken fra Breviksterminalen og inn langs Friers vestbredd, forklarte Svendsen.

Allerede nå har en rekke innenlandske og utenlandske industrivirksomheter vist interesse for industriområdet. Både små og mellomstore bedrifter kan det bli plass til. Det er stor virksomhet, med masseforflytning, utretting og utfylling. Havneterminalen utgjør 200 mål og er venta ferdig i 2025. Kaiene vil kunne ta skip med dybde fra 13 til 15 meter.

Store containerskip skal gå inn til Frier Vest, og det blir anlagt en egen kai for det elektrisk drevne og fremtidig autonome skipet Yara Birkeland.

-Vi bygger i takt med behovet og gjør forsvarlige investeringer i forhold til finansiering, sa Svendsen.

Hun understreket at utviklinga også er avhengig av god krafttilførsel, som det i dag er knapphet på og stor etterspørsel etter.

Frier Vest terminalen bør også kunne bli en lagrings- og distribusjonssentral for «grønn energi». Grenland Havn er med i kravet om ilandføring av vindkraft fra Nordsjø Syd-prosjektet, og mener at Grenland må tilgodeses før Agder.

Aktuelle etableringer ved Frier Vest kan være:

  • Hydrogenproduksjon
  • Batteriproduksjon
  • Tømmerbasert produksjon
  • Avfallhåndtering og forbrenning
  • Veksthus basert på spillvarme
  • Små og mellomstore lokale bedrifter

Hege Svendsen tok også for seg Grenland Havns fire nåværende terminaler; Herøya/ Roligheten, Skien havneterminal ved Voldsfjorden, Breviksterminalen og Langesundsterminalen, tilpasset fergetrafikk.

-Vi har utfordringer alle steder, i forhold til godsmengde. Brevikterminalen er for liten og vil bli bygget om. Herfra skal også flytende CO2-gass eksporteres med skip fra Langskip, anlegget for CO2-fangst ved sementfabrikken. Og i Langesund må vi jobbe med å finne gode nye aktiviteter etter at Fjord-Line la ned sine fergeruter til Danmark.

Vi jobber intenst med dette, og for å få endret Statsforvalterens og Miljøverndepartementets innsigelse nylig i forhold til en del av arealbruken for Frier Vest, avsluttet Hege Svendsen.

Ingen hendelser

Her er vi

Støtt oss i Grasrotandelen

grasrotandelen
Send SMS til 2020
"Grasrotandelen 979254539"

logo porsgrund sjomannsforening

Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Porsgrund og Omegns Sjømandsforening
Tollbodgata 23
3933 Porsgrunn

E-post: porsgrunn1847@gmail.com

Webdesign ©2022 av Web Norge