5-sjoofartens-hus.jpg
Inngangsparti
Sjøfartens Hus
4-sjoefartens-hus.jpg
Sjøfartens Hus
3-formannsveggen.jpg
Formannsveggen
Jubileumsmiddagen.jpg
2-moeterom.jpg
Møterom
Skomvaer salong.jpg

Skomvær salong

previous arrow
next arrow

Foto: Thrond Kjellevold

Formann i POS Carl F. Schrumpf holdt minnetalen og bekranset Sjømannsmunumentet Skibbrudd på Veste Dampskipsbrygge 8. mai.

Som vanlig stiller medlemmer av foreningen opp, sammen med veteraner og andre som vil markere frigjøringsdagen

-Vi minnes i dag vår frigjøringsdag og våre sjøfolk som ga sitt liv under krigen. Da Tyskland okkuperte Norge den 9. april 1940 var det ca. 27000 sjøfolk ombord i den norske handelsflåten.

Det var blant dem ca. 3000 utlendinger, men det var også noen tusen andre norske sjøfolk som seilte på utenlandske skip. Tyskerne ville gjerne ta beslag i ca. 1000 norske skip, men ingen av de norske skip seilte hjem og styrte i stedet mot allierte havner. Norske sjøfolk var ombord i alle krigens farvann i Atlanterhavet, Middelhavet, Stillehavet og det indiske hav.

Norske sjøfolk deltok i alle landgangs operasjoner i Europa fra evakueringen fra Dunkerque i slutten av 1940 til landgangene i Sicilia og Italia, nord Afrika til invasjonen av Normandie 1944. Den største innsatsen ytte handelsflåten i slaget om Atlanterhavet. Særlig olje og bensin var viktig for Storbritannia og uten den norske handelsflåten ville krigen blitt annerledes.

Mange sto ombord under hele krigen og kom hjem uten heder og verdighet. Mange ble skadet og led under psykiske problemer og alkoholmisbruk. 10.000 nordmenn mistet livet under krigen hvorav 3700 i handelsflåten pluss ca. 900 i Marinen til sammen 4600, nær halvparten av Norges krigsofre.

Vi minnes dem i ærbødighet og lyser fred over deres minne, sa Schrumpf.

Ingen hendelser

Her er vi

Støtt oss i Grasrotandelen

grasrotandelen
Send SMS til 2020
"Grasrotandelen 979254539"

logo porsgrund sjomannsforening

Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Porsgrund og Omegns Sjømandsforening
Tollbodgata 23
3933 Porsgrunn

E-post: porsgrunn1847@gmail.com

Webdesign ©2022 av Web Norge