En par drammer og noen runder med sveiva. Så startet veteranmotoren, en Alda, i garasjeåpningen. Elling Marcussen viste entusiastisk den store samlingen av veteranmotorer. Inntil videre plassert i Marcussens to garasjer.
18 POS-medlemmer var på besøk i Gjeving. Foruten motorsamlingen, var det omvisning i Lyngørfjordens Kystkultursenter.
I motorsamlingen er det velkjente navn som Marna, Marna Volvo, Bjørnen, Alda, FM, en amerikansk Grey fra 1905 og Albin.
-Vi er entusiaster, forklarte Marcussen. -Og uten entusiasme hadde vi ikke greid å få tak i alle motorene. Og de står ikke bare passive og ruster ned. Vi forsøker så langt det er mulig å få dem til å gå.
Samlingen med motorer står foreløpig i Elling Marcussens garasjer.
-Når vi får et nytt bygg, som etter hvert blir ferdig, skal hele motorsamlingen dit, forklarte Marcussen.
Nybygget for motormuseet er snart ferdig. Et samarbeid mellom Gjeving Båtmotorsamling og Dypvåg To-taktsklubb.
Kystkultursenteret
Senteret tar for seg seilskutehistorien i Gjeving/Lyngør, historien om Lyngørslaget 6. juli 1812, Titanics historie og norsk skipsfart under to verdenskriger. Senteret er basert på samlinger av Egil Bjørn-Hansen og flyttet fra hans private samling til Lyngørfjordens kystkultursenter i 2019.
Modellen av "Najaden" som ble senket i Lyngør havn av det engelske linjeskipet "Dictator" 6. juli 1812. Det største slag i Norge under Napoleonskrigene.133 omkom.
Det er skips- og skutemodeller helt fra vikingskip, hollenderskuter, norske seilskip, skipsutstyr, gallionsfigurer, verktøy og våpen, som forteller om sjøfolks innsats for land og hjem i krig og fred.
Multimediarom med film og modeller som viser Lyngørslaget.
-Vi er en gruppe frivillige som i dag guider besøkende og skoleklasser i senteret, sier Tore Bjørn-Hansen, sønn av samleren.
Med støtte fra ulike hold ble nybygget reist ved havna, der Lyngør Båtbyggeri lå.
Lingard skuteminne
Bygget inneholder også Lingard skuteminne. Historien om skuta bygget i Fevik i 1893, som ble skadet i en kraftig kollisjon i 1935. Den unngikk opphugging, ble satt i stand og var Norges minneskute liggende ved Filipstad i Oslo, eid da av Norsk Seilskuteklubb. Men da krigen kom, tok tyskerne skuta til lekter. Etter krigen ble det for dyrt å reparere, og Lingard ble hugget opp i 1949.
Bestikklugar og skylight fra Lingard har entusiastene i Gjeving fått fra Norsk Sjøfaftsmuseum. Omviser Tore Bjørn-Hansen sitter på skylightet.
-En meget interessant og lærerik dag, ga deltagerne på turen klart utrykk for.
Midtveis i besøket var det lunsj på Lyngørporten hotell.