5-sjoofartens-hus.jpg
Inngangsparti
Sjøfartens Hus
4-sjoefartens-hus.jpg
Sjøfartens Hus
3-formannsveggen.jpg
Formannsveggen
Jubileumsmiddagen.jpg
2-moeterom.jpg
Møterom
Skomvaer salong.jpg

Skomvær salong

previous arrow
next arrow

Om lag 40 medlemmer fikk høre en interessant beretning  i medlemsmøtet om Christian Reim og hans virksomheter ved Porsgrunns mek. verksted, rederiet A/S Dione og produksjon av styremaskiner. Det var forfatteren Dag Bakka jr. som kåserte. Snart utkommer en bok fra hans hånd med historien om verkseier Reim og hans virksomheter.

Christian Reim som egentlig het Christian Jeremiassen, sønn av Serine Jeremiassen, født Knudsen og Johan Jeremisassen, grunnleggeren av Porsgrunds Porselensfabrik. Hun var søster til skipsrederne Gunnar Knudsen, senere statsminister i Norge og Jørgen C. Knudsen, stortingsmann og rederen til Skomvær.

I ung alder fattet Christian interesse for sjøen, utdannet seg til ingeniør og 26 år gammel kjøpte han det daværende verkstedet på Vestsiden, grunnlagt av Rasmus Brønlund i 1857.

Dristighet

Vi fikk høre om opp og nedgangstider. Reim bygget etter hvert sine egne skip, dannet rederi og sørget for vedlikehold av skipene ved verkstedet.

-Det var dristig å bygge skip for egen regning og risiko, men Reim tok sjanser og fikk de ansatte med seg. På det meste over 200 ansatte på verkstedet, forklarte Bakka.

dixie_crop.jpg

Dixie var en av Porsgrunnsbåtene

Totalt er det bygget 132 skip ved verkstedet, men skipsbygginga skjøt først fart da Reim overtok. De mest kjente skipene er først Porsgrunnsbåten, 2500 tonnere, senere større skip i utsprengt dokk. Den siste var Diagara på 12000 tonn.

183510630_912076689634516_4352496003954348259_n.jpg

Diskos 1967 ble bygget i den utsprengte tørrdokka

Større skip

Så ble det etter hvert overgang til større skip, med det største Stadido, i samarbeid med andre interessenter. Modellen er i sjømannsforeningens lokaler.

-Alt har sin tid, sa Bakka. Rederivirksomheten ble avviklet i 1992.

Styremaskiner

Porsgrunn mek.verksted var også kjent for utvikling og produksjon av styremaskiner. Svært mange skip, store og små, ble  utstyrt med styremaskinen Porsgrunn Stearing Gear. Produksjonen i Porsgrunn er nedlagt og flyttet utenlands til andre eiere.

-Dette var en innovativ og banebrytende produksjon, understreket Bakka.

Navnet Reim

-Mange har sikkert lurt på hvor navnet Reim stammer fra. Han het jo Jeremiassen, men ville finne et mer spennende etternavn. Han plukket ut fire bokstaver i navnet, flyttet litt på dem, så ble det Reim, (et anagram) som han etter hvert ble kjent for, forklarte Bakka.

IMG_7841_foran_Reimveggen.JPG

Ved Reimveggen. Formann Carl F. Schrumpf og forfatteren og foredragsholderen Dag Bakka jr.

Detaljert kåseri

Det timeslange kåseriet, var spekket med detaljkunnskap om motorkonstruksjoner og utvikling av skipene. Vil du lese mer om verkstedet og rederiets historie, kan du finne mye på internett, bl. a. via denne internettadressen til Link Arkitektur i forbindelse med planene om å bygge boliger på verkstedtomta.

https://www.porsgrunn.kommune.no/media/2033/15-fagrapport-kulturminner-og-kulturmiljoe-170915.pdf

Liste over skip bygd på verkstedet finner du på denne siden:

https://www.skipet.no/skipsbygging/stalskipsverft/porsgrunds-mek-verksted-porsgrunn

Ingen hendelser

Her er vi

Støtt oss i Grasrotandelen

grasrotandelen
Send SMS til 2020
"Grasrotandelen 979254539"

logo porsgrund sjomannsforening

Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Porsgrund og Omegns Sjømandsforening
Tollbodgata 23
3933 Porsgrunn

E-post: porsgrunn1847@gmail.com

Webdesign ©2022 av Web Norge