5-sjoofartens-hus.jpg
Inngangsparti
Sjøfartens Hus
4-sjoefartens-hus.jpg
Sjøfartens Hus
3-formannsveggen.jpg
Formannsveggen
Jubileumsmiddagen.jpg
2-moeterom.jpg
Møterom
Skomvaer salong.jpg

Skomvær salong

previous arrow
next arrow

I første medlemsmøte i 2024 kåserte POS-medlem Thor Hansen om  modellbygging med mange spennende historier.

Formann ledet møtet. 40 medlemmer var til stede.

POS æresmedlem Bjørn A. Hansen som er gått bort, ble minnet med åtte glass og ett minutt stillhet.

Les mer i referatet fra møtet.

Thor har bygget 80 modeller av skuter og skip. Det begynte som en hobby med enkle modeller, i bekken ved hjemmet i Gjerpensdalen, like ved Børsesjø. Faren hadde bygd modeller av byggesett, men de fikk han ikke lov til å bruke. Da måtte han lage dem selv.

-Dette var så morsomt, at det måtte jeg fortsette med. Og han holder på ennå.

Nå er han i gang med modell av briggen «Stadsraad Erichsen», som POS i 1937 kjøpte fra Østlandets Skoleskib i Oslo, etter at de fikk Christian Radich. «Stadsraaden» lå i noen år i elva i Porsgrunn, men ble tatt av tyskerne til losjiskip og dårlig vedlikeholdt. Etter krigen rigget ned hos Hansen og Arntzen i Bamble, omgjort til frakteskute, forliste 1962, men tatt opp og kondemnert.

83413_stadsråd_erichsen.jpg

"Stadsraad Erichsen" under fulle seil. Kilde: H.Larsson-Feddes samling/Sjøhistorie.no

-Hvor den er nå, vet jeg ikke, kanskje fundament til ei brygge et eller annet sted. Men modellen av POS gamle stolthet, vil jeg nå fullføre, sa han.

Thor tok for seg bygging av fire modeller. «Kings County», Kongeskipet "Norge", kirkeskipet «Håbet» og den tyske krysseren «Blücher».

Thor bygde to modeller av «Kings County», en til hvert av sine to barn.

"Kings County" der Thors far var blant mannskapet.

Dette er historien om Thors far som heltmodig svømte i land etter at båten forliste i et forrykende vær ved Nova Scotia. Hele mannskapet på 36 ble reddet, da hans far svømte i land gjennom brenningene og fikk festet ei trosse til en stein.

- Alle ble trukket i land, og tatt hånd om av lokale folk. Jeg har besøkt dette stedet og sett den ensomme steinen som far festet lina til, fortalte han.

IMG_8396_forlist_Kings_County.JPG

"Kings County" i brenningene ved Nova Scotia.

Mer om "Kings County" kan du lese i POS jubileumsbok 2023 «- med havsalt i hår..»

Thor tjenestegjorde på Kongeskipet og hadde mange oppgaver om bord. Han bestemte seg for å bygge modellen. Men det fantes en modell allerede. Den hadde kong Haakon fått før det engelskbygde skipet «Philante», ble gitt som folkegave til kongen og døpt «Norge» i 1947. Thor restaurerte den første modellen også, som ble funnet i dårlig forfatning på loftet på slottet.

IMG_8398_kongeskipet_crop.JPG

Thors egen modell av kongeskipet "Norge".

Da Østre Porsgrunn kirke brant i 2011, gikk det gamle kirkeskipet «Håbet» tapt. Det var fra 1844 og restaurert av Thor i 1982. Han tenkte at et nytt skip måtte på plass. Satte i gang bygging på eget initiativ. - Kanskje vil de ha det, kanskje ikke.

 - Og det ville de, jo. Så nå henger den nybygde «Håbet» i den nye kirken, forklarte han med entusiasme.

IMG_9702_i_verksted_ved_modell.JPG

Det nye kirkeskipet "Håbet" ferdig bygget. En takknemlig kirkesjef Johannes Sørhaug (t.h.) besiktiget modellen i Thors verksted.

Modellen av Blücher står i dag på Oscarsborg. Den ble overrakt og avduket i nærvær av stortingspresidenten og representanter for marinen og forsvaret. - En stor dag, da den ble satt på plass etter to års byggetid på verkstedet på Osebakken, sa han.

img_1728_Stortingsgaven-_Admiral_-president.jpg

Fra overrekkelsen av modellen av Blücher på Oscarsborg.

Thor fikk tak i tegningene til den tyske krysseren gjennom en venneforening i Tyskland, som var dannet av overlevende fra senkningen i Drøbaksundet.

Det var et meget interessant foredrag, spekket med detaljer, noe var kjent men mange nye, til dels hemmeligholdte opplysninger.

 

Ingen hendelser

Her er vi

Støtt oss i Grasrotandelen

grasrotandelen
Send SMS til 2020
"Grasrotandelen 979254539"

logo porsgrund sjomannsforening

Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Porsgrund og Omegns Sjømandsforening
Tollbodgata 23
3933 Porsgrunn

E-post: porsgrunn1847@gmail.com

Webdesign ©2022 av Web Norge