Seilskuta «Statsraad Erichsen» ble døpt for andre gang. Sjelden i norsk sjøfartshistorie, men denne gang var det modellen av skoleskipet.
Begivenheten fant sted i POS lokaler 12. september.
Det ble ingen champagnedåp, men en verdig avduking.
Dette var skipsmodell nummer 80 som Thor Hansen (snart 80 år) har bygget.
Thor, selv medlem av foreningen, begynte å bygge den for et par år siden. Et tidkrevende og nøyaktig arbeid.
Modellen av "Statsraad Erichsen" ble avduket av modellbygger Thor Hansen og hans kone Inger Lise H. Hansen.
-Det må være riktig. Det gjelder form, stag, utrustning, tauverk og rigg med seil. Ellers kan noen si at det eller det stemmer ikke. Og sånn vil jeg ikke ha det, sa han i sitt kåseri før avdukingen. Avdukingen markerte også avslutningen på hans lange virksomhet som modellbygger.
Kjøpt to ganger
Sjømannsforeningen kjøpte i 1937 skoleskipet «Statsraad Erichsen» av Østlandets skoleskip da de fikk nybygget «Christian Radich».
-Det hører med til historien av min far var elev ombord, mens skoleskipet hadde hjemmehavn i Oslo. Videre synes jeg at Sjømannsforeningen burde ha modellen, fordi de tok ansvar for maritim opplæring her lokalt, understreket Thor Hansen da han forklarte om hvordan modellen er bygget opp og seilskipets historie.
Thor kåserte om byggingen av modellen og skipets historie.
Nå er modellen hjemme, takket være gode sponsorer som har gjort det mulig å kjøpe den til foreningens eie. «Statsraad Erichsen» er dermed både kjøpt og døpt to ganger.
Ypperlig håndverk
«Statsraad Erichsen» ble bygget som marinebrigg ved Marinens hovedverft i 1858. Det var solide materialer, italiensk eik og godt håndverk.
- Noe av det ypperste som er utført, forteller modellbyggeren. Skipet var bestykket med fire kanoner og ble brukt som kystvaktskip og treningsskip. Ombygget da det ble overtatt av Østlandets Skoleskib i 1901.
Tegninger og bilder
Hansen fikk tegningene fra Marinemuséet og har konstruert modellen, også basert på bilder, spesielt gjelder det seilføringen.
"Statsraad Erichsen" lå oppankret i Porsgrunnselva når den ikke var på tokt.
I Porsgrunn mente sjømannsforeningen at et skoleskip og opplæring i sjømannskap var så viktig at penger ble samlet inn til kjøp av marinebriggen. På det første toktet i 1938 var 47 elever med fra bygd og by i Telemark. Skoleskipet seilte til Sverige, Danmark og Skottland før de vendte hjem til Porsgrunn. Det ble flere tokter med elever.
Krigen satte en stopper for Norges siste brigg. “Statsraad Erichsen” ble beslaglagt av tyskerne og lå ankret opp i elva i Porsgrunn, ved skjæret utenfor det som nå er Bratsberg Brygge. Tyskerne brukte skuta som losjiskip og lager.
Skipet ble tilbakeført til Porsgrund og Omegns Sjømandsforening i 1945, i dårlig forfatning. Det var med tungt hjerte at Sjømannsforeningen så seg nødt til å oppgi driften av skoleskipet og utby det til salgs. I 1946 ble skipet nedrigget ved Hansen og Arntsen Verft i Ekstrand, Bamble, samme år, solgt til et Sandefjordrederi og deretter til Nygårds Rederi i Bodø, som frakteskip. Det fikk navnet «Kjeøy».
7. juli 1962 grunnstøtte skipet utenfor Florø og ble deretter kondemnert.
Skroget av «Statsraad Erichsen» var 104 år gammelt da det grunnstøtte. -Trolig det lengstlevende treskrog vi kjenner til, sa Thor Hansen.
Skipet «Statsraad Erichsen» fikk sitt navn etter marineminister Ole Wilhelm Erichsen som en periode var sjef for Marinens hovedverft i Horten. Det var for å ære han at skipet fikk sitt navn. Han døde to år etter at skipet ble sjøsatt.
Sponsorstøtte
Sjømannsforeningen har fått sponsorstøtte fra Grenland Havn, Tangen Shipping, Sparebankstiftelsen og Sparebanken Sør. Direktør Grenland Havn Torben Jebsen pekte på viktigheten av samhold og engasjement i foreningen. Det er med stolthet Grenland Havn støttet dette prosjektet. Jan Terje Olsen i Sparebankstiftelsen la til at foreningen ser både på historien og fremover. Dette bidrar til bevaring av kystkultur og det støtter vi. Alle sponsorene var samstemte i gratulasjonen til foreningen og til modellbyggeren.
Sponsorene ved modellen. Fra v. Nils Chr. Øvrum, Tangen Shipping, formann POS Carl F. Schrumpf, modellbyggeren Thor Hansen, direktør Grenland Havn Torben Jebsen og Jan Terje Olsen fra Sparebankstiftelsen. Representant for Sparebank Sør som også har bidratt, var ikke til stede.