1.mai skal det første skipet med CO2 gå fra sementfabrikken i Brevik til deponeringsanlegget på Vestlandet. Dermed er Langskipsprosjektet ferdig og karbondioksiden kan lagres i stedet for å slippes ut i atmosfæren.
30 medlemmer deltok på det første medlemsmøte i 2025, der prosjektleder i Heidelberg Materials Tor Gautestad forklarte om byggingen av verdens første anlegg av denne typen til en pris av 5 milliarder kroner. Med sterk statsstøtte.
Skisse av CO2 anlegget. De fargelagte delene viser plasseringen.
-Det har vært en lang prosess fra 2005 da prosjektet ble skapt. Det gikk mange år før oppmerksomheten økte, og den politiske beslutningen ble tatt om bygging i Brevik, forklarte Gautestad.
Til å begynne med var ledelsen i Heidelberg skeptiske til et slikt prosjekt. Men etter hvert som både den norske stat og EU varsler høye CO2 avgifter for utslipp, så innså ledelsen etter hvert at det ikke ville være lønnsomt å la være. -Co2 fri sement vil bli en ettertraktet vare, understreket han.
Heidelberg Materials har 51.000 ansatte verden over og driver på 3000 lokasjoner.
Betong er det byggematerialet som det brukes mest av, der sement en den viktigste bestanddelen.
Sement kan ikke produseres uten utslipp av CO2, tilsvarende 7 til 9 prosent av samlede utslipp av denne klimagassen i verden.
Anlegget er komplisert der CO2 taes ut av avgassene fra forbrenningsovnene, renses og kjøles ned til flytende, på minus 26 grader. Fra lagertankene som er bygget i Brevik, blir gassen overført til spesialtankskip som skal ta den til Vestlandet for å pumpes ned i brønner over 2000 meter under havbunnen. Og i det enorme reservoaret, skal den ligge til all evighet.
Gautestad forklarte om den kompliserte prosessen,
-Bare 50 prosent av karbondioksiden som dannes i sementprosessen skilles ut. Resten er fortsatt utslipp. Men dette monner likevel.
Hvis alle sementfabrikker gjorde de samme, vil tilførselen av gassen til atmosfæren blitt betydelig redusert. Vi snakker om milliarder av tonn utslipp.
Karbonfri sement vil bli et ettertraktet produkt.
Fabrikken i Brevik lager 0,03 prosent av produksjonen i verden. Utslippet er på 0.002 prosent. Så hvis alle sementfabrikker gjør det samme som i Brevik, blir utslippene av klimagassen betydelig redusert. Det er økende interesse for å gjøre det samme som vi nå setter i gang, poengterte Gautestad.
Et mål for interessen er alle besøkene, rundt 100 delegasjoner og en rekke pressefolk fra hele verden.
-Vi kan regne oss som pionerer og foregangsbedrift for teknologisk utvikling, sammen med alle store og mindre bedrifter som bidrar. 30 nye ansatte skal operere anlegget. Trening gis i simulator. Vi går snart inn i første års innkjøringsperiode. Totalt fire nybygde tankskip vil etter hvert gå i skytteltrafikk fra Brevik til vestlandsanlegget hver fjerde dag, avsluttet Tor Gautestad.
Formann Carl F. Shrumpf takket foredragsholderen Tor Gautestad.