Dalen Portland Cementfabrikk i Brevik trengte gips til produksjonen. Den ville de i 1918 hente ut fra en forekomst av naturgips i Skansebukta på Svalbard.
Dette er en historie som svært få hadde hørt om. Tidligere leder av gruvene i Brevik og Bjørntvedtbruddet, Stein Halvorsen, tok medlemmene i POS med på en tur til Skansebukta i 1998, 80 år etter forsøket på gruvedrift.
Sementfabrikken i Brevik fikk «okkupasjonsbrev» og rettigheter til å ta ut fra gipsforekomsten. 23 gruvearbeidere reiste til Svalbard, gikk løs og gravde ut en 300 meter lang tunell, støttet opp av tømmer, props, for å komme inn til selve gipsen. Den var dannet naturlig av kalkstein og sjøvann gjennom tidene. Det ble bygd skinnegang for vogner som ble skjøvet ut til et lager. Omlag1200 tonn ligger igjen ennå.
Skinnegangen ut fra gruva. (Alle foto fra turen Stein Halvorsen)
Noe ble lastet opp i en mellomstor lastebåt med kurs for Brevik, men båten forliste ved norskekysten. Ingenting kom fram til Brevik. Gruveforsøket ble nedlagt etter kort tid.
Gruppen på 8, med Stein Halvorsen i spissen, kom til Longyearbyen, fikk leid en båt og ble utstyrt med våpen på grunn risikoen for å møte isbjørn. De satte opp telt de dagene de var i Skansebukta. Litt lite mat viste det seg, at de hadde med. Men de skjøt måker og spiste stekte måkebryst. - De var helt rene for forurensning og var en delikatesse, fortalte han.
Leirplassen i Skansebukta
Nå ligger ruinene etter gruvedriften som et kulturminne. Besøkende er underlagt strenge restriksjoner og får ikke ha med seg noe som minner om menneskelig virksomhet.
Tunellinngangen bygd med props (tømmer) inn i løsmassene.
Men en spiker! tok Halvorsen med seg. For å få godkjenning til å ta med spikeren til et museum i Brevik, måtte han søke sysselmannen. Han fikk godkjenning. Vedtaket ble slått stort opp i Tromsøbladet Nordlys.
– Jeg tok to, sa han med et smil.
I 1930 var det et annet norsk firma som forsøkte å ta ut gipsen, men dette ble også oppgitt etter kort tid. Gips til sementproduksjonen ble hentet fra andre kilder.
På Svalbard finnes alle mulig mineraler og metaller.
-Til og med gull, kunne en være heldig å finne. Vi prøvde oss, og fant noe som glinset, spøkte han.
Skansebukta i Billefjorden ligger ikke langt fra det russiske gruvestedet Pyramiden. Der ble gruppen godt mottatt av noen som fortsatt var der, og de fikk servering i ei flott kantine.
-Turen til Svalbard var en stor opplevelse. Han anbefalte alle til å besøke dette fantastiske området med storartet natur og minner om gruvedrift og jakt. I dag er Longyearbyen et moderne samfunn med gode hoteller. -Ta turen, sa Stein Halvorsen.
Les mer om Skansebukta og Svalbard hvis du vil reise dit. Trykk på linken.
https://cruise-handbook.npolar.no/no/isfjorden/skansbukta.html
Stein Halvorsen (t.h.) ble takket med hyggelig gave og jubileumsbok av formann John S. Lund. (Foto: Tom Andersen)